Egenvårdsråd

Många sjukdomar kureras med fördel i hemmet med hjälp av egenvård. Följer du råden lindras ofta sjukdomen. Ibland kan du få råd om egenvård när du ringer till oss.

Glöm inte att vi är till för att hjälpa dig. Kontakta oss om du känner dig osäker på din hälsa.

Förkylning

Om man blir förkyld har man fått en virusinfektion med symtom i de övre luftvägarna, det vill säga näsan, bihålorna, öronen, munnen eller halsen.

Förkylning smittar lätt, särskilt under sjukdomens första dagar. Därför är det bra att på olika sätt försöka förhindra att smittan sprids, till exempel genom att tvätta händerna ofta och undvika att vara för nära andra.

Från det att man smittats tills man börjar känna sig sjuk går det bara något dygn. Oftast mår man sämst de första dagarna och efter en till två veckor brukar man vara frisk igen.

En förkylning går oftast över av sig själv, men ibland kan man få följdsjukdomar som till exempel bihåle- eller öroninflammation som kan behöva behandlas. Astma kan förvärras av en förkylning, och om man har kronisk luftrörskatarr kan en förkylning lättare leda till infektion i luftrören eller lunginflammation.

Symtom

När man är förkyld känner man sig hängig och sjuk. Det är vanligt med snuva eller nästäppa, obehagskänsla i halsen, hosta och huvudvärk. Ibland kan man även ha lite feber, men den är sällan hög.

Behandling

Mot förkylning hjälper inte antibiotika men det finns mycket man kan göra själv för att lindra besvären. Det bästa är att vila kroppen och vänta tills förkylningen läkt ut av sig själv. Ibland kan receptfria näsdroppar eller febernedsättande läkemedel behövas.

När ska man söka vård?

De allra flesta som är förkylda behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Om man misstänker att man har bihåleinflammation eller öroninflammation, eller om man börjar hosta allt mer och febern stiger, bör man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.

Egenvårdsråd för barn

På sjukvårdsrådgivningens webbplats www.1177.se/skane finns flertalet egenvårdsråd avsedda för barns hälsa och en avdelning med instruktiva filmer.

Egenvårdsråd och information för

Ungdomsmottagningarna finns för dig som är mellan 12 och 23 år. På den nationella sidan www.umo.se hittar du information och egenvårdsråd.

 

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss på 08-564 410 40, eller info@veritasvardcentral.se, om ni vill veta mer om våra vaccinationer eller någon annan av de tjänster Veritas Vårdcentralen Ekerö erbjuder.